In memoriam

Maarten von Brucken Fock

30 juli 1947
11 december 2009

Na een slopende ziekte is Maarten von Brucken Fock, NVGPT-lid en voormalig tandarts-gnatholoog op 11 december 2009 in zijn geboorte- en woonplaats ‘s-Gravenhage overleden. Maarten is slechts 62 jaar geworden.

Jan Barkhof richt zich nog een keer tot Maarten en verwoordt de gevoelens van de collega’s en andere leden van de NVGPT.

Tijdens de vele cursussen, veelal op gnathologisch gebied en restauratieve tandheelkunde, leerde ik je kennen. We beoefenden het vak op dezelfde wijze: de benadering van de patiënt, registratie, analyse, behandelplanning en contacten met orthodontisten, kaakchirurgen, fysiotherapeuten en andere disciplines. Het was altijd fijn om hierover met jou van gedachten te wisselen. De instelbare articulatoren, de volledig instelbare articulatoren, alles werd op de juiste wijze gebruikt.

We kregen samen met nog vele andere collega’s de erkenning als tandarts-gnatholoog. Daarbij voegden we de kennis en behandeling van TMD en orofaciale pijn toe aan onze kennis en ervaring in de functionele gnathologie, een goede combinatie.

We volgden met collega’s op het Radboud ziekenhuis een cursus ‘Toegang tot het Kaakgewricht’, gegeven door zeer deskundige kaakchirurgen. We werkten die dag samen. Je was geconcentreerd en je had je goed voorbereid; daarnaast had je ook nog de nodige zin voor humor. Die dag kon ik genieten van je collegialiteit, inzet en handvaardigheid.

“Je legde de lat hoog ten opzichte van je eigen werk, je medewerkers, collega’s en ook je patiënten. Daarnaast was je zeer collegiaal en direct. Voor de echte liefhebbers genieten, maar enkelen ging het soms te ver.”

Vaak vertelde je ook over je gezin, de opvoeding en begeleiding van je kinderen. Behalve de tandheelkunde kwam ook het vliegen ter sprake, eerst voor een van je zoons, toen ook voor jouzelf. Je wilde van alles weten; en ook hierin was je consequent, ook jijzelf zou dat onder de knie krijgen en dat deed je nog wel met het behalen van een vliegbrevet. Graag had ik ook deze ervaring, in de lucht, nog een keer met je willen delen, maar je bent al gevlogen: solo, goede vlucht.

We zullen je missen als mens en collega. Mede namens alle collega’s van de vakgroep TG en de NVGPT, wensen we je echtgenote, kinderen en dierbaren veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Jan Barkhof

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, als u doorgaat met het bezoeken van onze website gaan wij er van uit dat u akkoord gaat met onze cookie voorwaarden.